Sluke alt rått?

 

Det er sunt å spise råkost…

…eller kanskje ikke?

 

Vi bør unngå mjølmat…

…eller kanskje ikke…?

 

Meieriprodukter er fy fy…

…eller kanskje ikke…?

 

Rødt kjøtt bør vi i hvert fall ikke spise…

Gjør vi det bør vi skamme oss…

 

…eller kanskje ikke?

 

Det er delte meninger om mye…

Svært ofte blir det påstand mot påstand.

 

Vi argumenterer gjerne for og i mot det meste…

…og det gjelder langt fra bare mat!

Det er tilsynelatende viktigst å vinne diskusjonen…

…og “ha rett”!

 

Jeg har kastet meg på mye rart opp gjennom årene.

Jeg har trodd på ditt…

…og forkastet datt…

 

…eller motsatt!

 

 

Jeg liker å forske litt…

…teste ut forskjellige ting…

…eksperimentere…

Ikke minst i matveien.

 

Som et alminnelig oppegående(😉?),voksent menneske kan jeg ta egne valg når det gjelder egen helse.

 

Jeg tror ingen sitter på den absolutte fasiten…

…for alt og alle.

 

Jeg tror lege Berit Nordstrand har mye for seg.

og at ernæringsfysiolog(?) Mari Krogshus har det samme.

 

De har en del like oppfatninger om kosthold.

 

For eksempel at det ikke er bare er antall kcal som avgjør om du blir overvektig.

Minst like avgjørende er hvilke matkilder kaloriene kommer fra.

 

Så kommer de også med noen anbefalinger som spriker i hver sin retning.

Blant annet hevder Berit N. at man bør spise mange, små måltider i løpet av en dag for å holde forbrenninga i gang.

Krogshus hevder at man helst bør spise ganske få, (tre) relativt store og næringsrike måltider, slik at man blir god og mett.

Altså at kroppen bare har godt av noen timers pause (også på dagtid) uten at systemet skal være opptatt med å fordøye mat hele tida.

Små mellommåltider bør derfor unngås i følge Krogshus.

 

Hva skal en velge å tro på når to “kostholds-eksperter” presenterer så ulike oppfatninger?

 

Hvis jeg tenker på “Urmennesket” så synes jeg det siste virker mest logisk.

Den som er henvist til å leve av det h*n finner ute i naturen – i form av planteføde eller fisk og vilt, har sjelden mulighet til å bedrive “småspising” med bare et par timers mellomrom.

Det er i så fall bare tidlig på høsten når det er bær og sopp å finne.

(I alle fall tatt i betraktning hvordan det er her til lands.)

Granskudd og bark var vel kanskje ikke førstevalget til våre forfedre heller, men de spiste det sikkert i den verste vårknipa.

Som kjent tager man hva man haver.

 

Både Nordstrand og Krogshus har fått en god del kritikk og “medfart” fra “vitenskapen”.

 

Akkurat nå tester jeg ut matkombinasjoner og oppskrifter i konseptet til Mari Krogshus. Det er lite som ikke er “lov”.

Det er ingen veiing av mat eller noen form for kaloritelling.

 

Jeg har lyst til å få litt mer kontroll på snoklinga og stress-spisinga som har gjort seg ekstra gjeldende “I Ensomme Stunder”.

(Det har blitt litt vel mange av dem i høst og vinter, sjøl for ei som liker å ha en del tid alene!)

 

Jeg tror på Den Gyldne Middelveien i mange sammenhenger.

 

Det vil si:

Unngå en form for “Ekstrem-kosthold” der en propper nærmest uhemmet i seg av bare noen få matvarer.

 

Uansett har jeg et ansvar for min egen helse.

Jeg trenger ikke sluke rått alle påstander jeg får servert…

…uavhengig av om det dreier seg om mat…

 

…eller noe helt annet!

Litt lunsj-luksus på en lørdag.

 

Egg, avocado, kidney-bønner, tomat, agurk og reker og rødløk, toppet med olivenolje, majones og presset sitron.

I tillegg til det som er i tallerkenen, spiste jeg to “rugsprø” med kremost og paprika. 

 

Jeg har ikke akkurat for vane å spise avocado og reker til lunsj, men godt var det!

 

 

 

 

 

3 kommentarer
    1. Vanskelig å vite hva man bør følge, akkurat i det siste er det nok 3 måltider og 2 mellommåltider som gjelder her! Har tro på å spise bare akkurat så mye man må…. unngå sukker og altfor mye fett! Spise bær og frukt og havregrøt…. fullkorn og ganske vanlig middag….! Det fungerer for meg nå! Dette måltidet ditt ser skikkelig godt ut! Klem 😘

    2. Det så veeeldig sunt ut i alle fall 🙂og sikkert godt. Jeg hadde nok droppet den kremosten, men det er bare meg 😁Jeg spiser det jeg synes er godt, men prøver å droppe søte ting..fram til klokka 18…😂Da er visst alt lov..🙄

    3. med en diagnose på irritabel tarm har jeg slitt mye med hverdagen ,den falt på plass da jeg ble anbefalt av min lege å prøve lavfoodmap diett.Jeg kan skjeie ut litt bare det ikke r flere dager.Nå skjeiet jeg ut hele jule ,ja litt før også ,det var ikke lurt ,jeg gikk fort opp i vekt og fikk tilbake magetrøbbel,så tok jeg grep forrige helg og siden da har magen igjen oppført seg nesten normal og kiloane ja dei forsvinner fort igjen ,iallefall dei som kom på i julen :=)

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg