Mor-Ellens brødboller!

 

En travel tenåring springer opp og ned trappa…

Tida begynner å bli knapp!

“De e’ like før toget ska’ gå” som Halvdan Sivertsen synger i sangen “Frihet”.

 

Mine søsken og jeg brukte tog til og fra skolen da vi gikk på ungdomsskolen og på videregående.

Ofte ble vi fristet til å sove litt for lenge om morgenen.

Derfor kunne det bli noen hektiske minutter, før vi sprang ut døra for å rekke toget.

 

Tenåring… og togreisende nesten hver dag. Tror jeg var 15 år her.

 

I fryseren lå mors grove “brødboller”.

Det var lettvint å finne seg en grov, frossen “bolle” og putte i sekken når jeg ikke hadde tid til å smøre niste.

Den tinte til “storefri”. Så hadde jeg ferskt brød til skolemat. Pålegg var det ikke så nøye med!

 

Mor lager fortsatt brødboller.

Hun har forenklet prosessen litt, slik at hun slipper å stå og trille dem ut.

Imidlertid er de minst like gode som den gangen! 

 

 

Brødboller med havregryn til pynt!

 

Jeg la dem på ei spisebrikke før jeg foreviget dem.

Det ser nesten ut som om de ligger i en kurv, ikke sant?

 

Her er oppskrifta på  Mor-Ellens brødboller:

(40 stk)

2 liter lunkent vann

1 liter havregryn

1 liter grov, sammalt hvete

1 liter grov, sammalt rug

2 dl solsikkefrø

11/2 ts salt

2-3 ss rapsolje

1/2 pk tørrgjær.

 

Siktet hvete til passe fast deig.

 

(Den skal være løsere enn når du triller boller av den,

men såpass fast at du kan klemme den ut i ei langpanne.) 

 

Hell det lunkne vannet i ei kjøkkenmaskin. 

Ha i olje.

Tilsett havregryn, og la gjerne blandinga stå litt, så grynene får svelle.

Tilsett resten av melet.

La deigen heve til ca dobbel størrelse.

Fordel den deretter i to langpanner som er kledd med bakepapir.

Bruk ei trinse, eller en kniv, og del deigen i 20 biter.

Pensle gjerne med olje mellom deigrutene.

(Som fortsatt henger sammen.)

 

Til pynt kan du bruke havregryn som du klemmer lett ned i deigen.

La “bollene” heve godt!

 

Stek dem ved ca 220 grader i omtrent en halv time.

 

Mor bruker varmluft, og setter begge platene inn samtidig.

Etter ca ett kvarter, flytter hun på dem, slik at det skal bli “jevn stek” på dem.

 

Når bollene er ferdig stekt, kan de skjæres helt fra hverandre med en skarp kniv.

 

 

 

 

 

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg