“Fasteimiterende diett”

 

I romjula gikk jeg til anskaffelse av denne boka:

 

Dette var en planlagt investering.

Jeg hadde ventet på at denne boka skulle komme ut.

Den inneholder litt fagprat…

…tips om hvordan man kan forberede seg…

…og noen gode råd om hvordan man skal forholde seg

for å ha best mulighet for å lykkes med å gjennomføre dietten.

For…sjøl om man kan spise overraskende mye,

må man tåle å være sulten…

 

Man må også være nøyaktig.

Blant annet skal alle ingredienser veies.

Har man en gramvekt, er det ganske enkelt.

Jeg har ei vekt med en “bakebolle” på toppen, og den funker veldig fint.

 

Rett over nyttår var jeg klar for første runde med fasteimiterende diett.

For min del handlet det ikke først og fremst om å gå ned i vekt,

sjøl om jeg hadde gått opp et par kg i løpet av november/desember.

Nei…det handlet mest om den mulige helsegevinsten av å følge dette opplegget.

Etter mye kjøttmat og søtsaker i jula

(i alle fall mye mer enn vanlig)

merket jeg nemlig tydelig at skrotten protesterte.

 

Knærne var så stive at favorittstillinga i sofaen

(krølle bena oppunder meg)

ikke var særlig behagelig…

Skuldre og fingre var også vonde og stive.

Kort sagt:

Alle “vondter” var betydelig vondere enn vanlig.

 

Nå har jeg kjørt to runder med fasteimiterende diett.

Den første var i midten av januar.

Den andre var i begynnelsen av februar.

 

Jeg føler meg mye bedre enn jeg gjorde rett etter jul. 

Jeg kan lett krølle bena oppunder meg.

Skuldre og fingre krangler mye mindre.

Generelt føler jeg meg i bedre form.

 

Sjøl om opplegget med fasteimiterende diett bare varer i fem dager hver gang,

er jeg bevisst på å være litt forsiktig mellom rundene også.

For eksempel spiser jeg stort sett ett vegansk måltid nesten hver dag.

Da lager jeg meg en stor råkosttallerken

med f. eks snittet kål, salat, revet gulrot, grønn paprika, agurk,

litt tomat, syltet rødløk, avocado, granateple, valnøtter og en dæsj honning….

Mmmmmm…

 

Under de fem diett-dagene lever jeg 100% vegansk hele tida.

I ukene i mellom spiser jeg både egg, fisk, kjøtt og litt meieriprodukter,

men i begrensede mengder.

Jeg kan også unne meg litt mørk sjokolade og peanøtter…

Er jeg invitert bort, spiser jeg også dessert, kaker og annet godt…

Jeg drikker til og med et glass vin eller to…

…i godt lag…

 

Fanatisme er ikke bra.

 

Det er fem ulike dietter å velge mellom i boka.

I januar prøvde jeg “Grønn meny” (lav-FODMAP).

Nå i februar prøvde jeg “Lilla meny”.

I sistnevnte er det lagt opp til to større måltider pr dag.

I de andre diettene er det lagt opp til inntil fire små måltider.

Hvor mange måltider man vil fordele maten på, kan man velge,

så lenge man holder seg til oppgitt daglig mengde mat.

Det anbefales imidlertid at man ikke spiser mer enn fire måltider pr dag.

 

Under ser du eksempler på noen av måltidene:

Grønnkålsalat med søtpotet…

 

Salat med krydrede kikerter…

 

Gulrotsuppe med ristede gresskarkjerner og frisk koriander…

 

Under diett-dagene la jeg spesielt merke til en ting:

Jeg gledet meg veldig til å spise…

…ble faktisk nesten litt andektig

I stedet for å “sluke” maten, (som jeg har lett for å gjøre)

…spiste jeg langsomt…

…og tygget godt (når det var noe å tygge).

 

En ekstra fordel med dette opplegget, er at det faller rimeligere

enn når man spiser mye kjøtt og fisk,

sjøl om man velger en del økologiske grønnsaker.

 

Dette skal jeg gjenta flere ganger…

…kanskje ca en gang i måneden i en periode framover.

Jeg har nemlig veldig tro på sånt.

 

Om man kan forebygge/reverse livsstilssjukdommer, (eks diabetes type 2)

og “typiske alderdomsplager” ved hjelp av kosten, 

er det mye bedre enn å måtte “reparere” i form av kirurgiske inngrep og medisiner.

 

Medisiner (f. eks mot høyt blodtrykk) fjerner ikke årsaken til problemet…

…de bare demper symptomene…

 

En ting til: Tenk hvor heldige vi (jevnt over) er her til lands…

Sjøl om det har blitt trangere tider,

kan de fleste av oss fortsatt velge å ha god og sunn mat på bordet…

Dessuten lever vi i et land der det er strengere krav til matproduksjon

enn hva som er tilfelle i de fleste andre land i verden…

 

 

18 kommentarer
    1. disse rettene ser helt nydelige ut ,kunne fint spist det til middag ,har tenkt på en type faste jeg også ,har fått i gave fastebok med div måter å faste på + oppskrifter ,men jeg har ikke kommet i gang ,synes det er vanskelig når vi er to

    2. Ja, rettene er velsmakende. Ser utfordringen når man er to og skal spise ulik mat. Om man har tungt fysisk arbeid er det best å legge deler av fasteperioden til fridager, og da blir det gjerne rundt helg. Man må evt bare bestemme seg for å gjøre det, og planlegge litt i forkant. Jeg lagde doble middagsporsjoner og delte i to for å slippe å lage noe fra bunnen av hver dag.😊Da var det lettvint å ta med på jobb.

    3. Så spennende, Kari! Og rettene ser helt nydelige ut! Når en holder på med dietter av et eller annet slag, blir man helt andektig når man kan spise (som du sier)! Det er rett og slett en nytelse…. God klem <3

    4. Takk! Ja, det er bevisstgjørende…At man ikke kan “fråtse”. Glede seg over – og nyte det enkle. Det finnes så mye avhengighetsskapende rundt oss. En del matvarer, alkohol, røyk…mobil…tv… Vi “må” ha tror vi …Men det går an å venne seg av med…endre vaner og begrense det som ikke er bra i store menger og over tid… Da frigjør vi både tid og penger.😊

    5. Ikke hørt om boka.. men mat har mye å si for helsa det.. og det kan være lurt å teste litt på hvordan kroppen reagerer på ulike matvarer.. År og dag siden jeg har prøvd “dietter”..men har en sønn som stadig tester ulikt kosthold..har det som hobby i tillegg til trening.. God helg til deg <3

    6. Mye godt å spise, det lønner seg å smake på det man spiser, uansett hva det er egentlig 😀 Jeg har spist kjøpepizza i dag, men den var god den også 😀 Og sjokoladen etterpå 😉 Trent har jeg gjort også.

    7. God og helsevennlig mat er viktig 🙂 Flotte retter! Jeg har laget et blogginnlegg i dag der jeg trenger litt hjelp med tekst av dere medbloggere som skal på treff og ellers av de andre bloggerne også 🙂

      1. Ja, jeg var innom deg for en stund siden. Tenkte litt på om jeg kunne bidra litt der, men er veldig lite aktiv på blogg for tida. Det går i rykk og napp. Uansett skal det bli moro å treffes. 🙂

        1. Kjekt å se innlegg fra 60 års dagen din! Gratulerer med vel overstått! Ja det blir moro å treffes på bloggtreffet. Hører rykter om at du og Frodtih har en overraskelse 🙂

    8. Dette så jo knallgodt ut. Hei på deg forresten. Unnskyld! Jeg glemmer å titte innom deg, for de legger det ikke ut i “vi fra blogg blokka” eller? Men i dag “så” jeg deg hos Frodith. Flink du. Jeg sier i mellom at jeg trenger ikke kjøtt når jeg har masse grønnsaker til middagen. Det smaker jo fortreffelig på denne måten også. Kos deg videre i med maten og lykke til!

      1. Jeg er blitt veldig lite aktiv på bloggen – både med egen innlegg og med å titte innom andre bloggere. Jeg deler ikke innleggene mine andre steder enn her på bloggen. Lenge siden jeg gjorde det. Det blir bare av og til at jeg skriver…og leser /kommenterer hos andre bloggere.. 🙂

    9. Takk for boktips. Er jo 5 dietter så den boken kjøper jeg tenker jeg. Jeg spiser jo aldri kjøtt eller fjærkre men fisk. Jeg skulle gjerne hatt litt drahjelp å holde meg borte i perioder fra sjokolade og chips og når man kan lage så mye sunt og godt etter oppskrift så tror jeg det blir lettere… og jeg tåler godt å være sulten😀

      1. Jeg spiser både sjokolade og chips…av og til. Peanøtter spiser jeg litt for ofte. Men…jeg merker at jeg er blitt bedre til å hente meg inn igjen. Det er ikke farlig å kose seg ei helg – bare man ikke fortsetter i samme spor i en lengre periode. 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg