Dårlig matstell på institusjoner

 

Jeg leste nylig første del av en artikkel i Aftenposten

(for å lese hele måtte man abonnere).

Artikkelen handlet om maten som blir servert på sjukehjem.

 

96 år gamle Aslaug hadde gått til ledelsen

med noe som liksom skulle være ei kjøttkake.

Hun ville vise dem hvor dårlig kvaliteten på kjøttet var.

“Når maten er dårlig over lengre tid,

venner du deg gradvis til å spise lite”, uttalte hun.

 

Dette er både trist og uverdig!

 

Jeg tror ikke det er dårlig mat på alle institusjoner og sjukehjem.

Det er imidlertid tydelig at det er et problem mange steder,

for det er langt fra første gang dette har vært belyst.

 

Jeg har aldri jobbet på sjukehjem,

men jeg jobbet i helsevesenet i noen år.

Da fikk jeg se eksempler på tilkjørt “storkjøkkenmat”.

Dvask “kjøttpudding” som fløt i en skvalete, brun saus,

sammen med et par vasne, små poteter og ihjelkokte grønnsaker.

Det var noe av det jeg ble vitne til.

 

Middagen var pakket i svarte plastbeger.

Maten skulle varmes i mikro-ovn.

(Mer lettvint og mindre tidkrevende kunne det vel knapt bli, men…)

 

Der jeg jobbet, ble det slutt på bestilling av denne maten.

De som i en periode hadde kjøpt slik mat, nektet til slutt å spise den.

Mye av maten havnet derfor i søpla.

Det forstår jeg inderlig godt!

 

Fjordland-rettene fremsto som rene gourmet-middagene i forhold…

 

Jeg vet også om pårørende som har måttet ta tak fordi de som har

flyttet på institusjon har blitt overvektige, 

og havnet i grenseland for å utvikle diabetes type 2.

På ett sted ble noe av “Kaffe&Kakekosen” byttet ut med sunnere alternativer.

(Det betydde ikke at det ble helt slutt på kakekosen!)

 

Mat er “medisin”.

Mat er “drivstoffet” vårt.

Hvorfor blir ikke sunn og næringsrik kost

høyere prioritert på sykehus og andre helseinstitusjoner??

 

Gamle og sjuke mennesker har ofte dårlig matlyst.

Da er det ekstra viktig at det de får servert

er innbydende, næringsrikt og smakfullt.

 

Jeg liker å lage mat fra bunnen.

Det betyr jo langt fra at jeg fanger fisken sjøl,

eller dyrker mine egne grønnsaker. 😉

Jeg kan godt bruke frosne grønnsaker.

Det er like fullt “fra bunnen”.

I alle fall så lenge det er ren vare

som ikke har vært gjennom annen behandling enn forvelling.

 

Om jeg noen gang må flytte på en institusjon,

håper jeg at jeg kommer til et sted,

der det å servere gode og næringsrike måltider har høy prioritet.

 

Det betyr nemlig så uendelig mye for trivsel og velvære!

Dessuten er jeg overbevist om

at et riktig sammensatt og tilpasset kosthold

kan forebygge mange av de sjukdommene

både yngre og eldre mennesker putter i seg dyre medisiner for.

 

Dagens middag:

Lammeboller, raspet gulrot, brokkolitopper, tomater

og sopp surret i creme fraiche.

 

Jeg liker å ha mange farger på tallerkenen!

Dessert bevilget jeg meg også i dag, enda det “bare” er onsdag!

(Det ble fersk frukt med en kremklatt på!)

 

Om jeg en gang må gå over til kjøttpudding i skvalsaus

med vasne poteter og ihjelkokte grønnsaker,

(attpåtil servert i plastbeger og varmet i micro)

vil det føles som et stort tap for meg…

 

Det tok meg ca 30 min å lage dagens middag.

(Lammebollene lagde jeg “fra bunnen”).

 

Resten av bollene + soppsaus er klare for nedfrysing.

Da har jeg ekstra lettvinte middager

til dager da jeg ikke har tid/lyst til å stå lenger

enn noen få minutter over grytene.

 

 

8 kommentarer
    1. Jeg har vært vitne til maten min mamma fikk servert da hun bodde på hjem, og maten min onkel har fått servert på hjemmet han bor på (i en annen by), og begge deler har hver gang sett veldig smakfullt og godt ut, heldigvis. Men jeg ser også i perioder at det tas opp hvor dårlig mat som serveres på sånne steder, og jeg har liksom ikke helt sett det for meg. Men det stemmer sikkert. Sykehusmat har også vært gjennom samme veivalsen ofte. Men vårt sykehus har heldigvis også god mat. Så her i distriktet ser det ut til at god og variert kost er prioritert på institusjoner. Og sånn burde det absolutt være ja.
      Maten du har laget ser god og sunn ut, og man spiser jo med øynene også ♥

      1. Så bra at det var god mat der din mor og onkel bodde. Det som er synd, er at det tilsynelatende er så stor forskjell. Det burde jo være et bra mattilbud alle steder. Det at det er bra noen steder, viser imidlertid at det er mulig å få det til når viljen til å prioritere det er til stede!😊

    2. Både tidsbesparende og sunt å lage opp for dager som kommer, jeg gjør slikt hele tiden…
      Jeg har jobbet ved ulike institusjoner i over 30 år og det er stor, stor forskjell. Før var det kjøkken inne på avdelingene med eget kjøkkenpersonale som ordnet med mat til både frokost og middag, mat som ble laget på huset. Det er få institusjoner som driver slik i dag og er et stort tap for all institusjonsomsorg.
      Men det har også mye å si at den ferdigmaten de får blir laget til/varmet opp på akkurat den måten det skal gjøres, uten blir det slik du beskriver det…
      Sopp i creme fraich, hvordan gjør du det, steker du soppen først og så creme fr. oppi?

      1. Ja, det er nok stor forskjell fra sted til sted. Synd at det ikke lenger er vanlig å lage maten der den skal spises. Det blir jo mye “langreist” mat på det viset. Ja, jeg brukte hermetisk sopp som jeg stekte litt først, og så hadde jeg i et halvt beger creme fraiche, salt,
        pepper, soyasaus og worcestersaus.😊

    3. Det er dårlig mat mange steder, ja – ingen tvil om det! Jeg kjenner ikke så mye til hvordan det er her i byen, men vet at onkel fikk god mat på sykehjemmet han var på ukene før han døde! Er enig med deg – utrolig rart at ikke den maten som serveres på sykehus og institusjoner er spekket med sunnhet! Middagen din ser nydelig ut! Mat fra bunnen av er viktig! Klem <3

    4. Det er heldigvis ikke så ille alle steder, men det hjelper lite på de stedene det er det. Jeg har sett begge deler når jeg har besøkt eldre i familien og bekjente. Sunn og god mat er som medisin for kroppen, og toppen. Ellers forsvinner både kreftene og tankene til de eldre. Jeg forstår at det koster å drive et sykehjem/eldreboende, og at det må spares penger men ikke på noe så viktig som mat…

      1. Det er et så vanvittig pengeforbruk på enkelte områder i samfunnet, og så skal det være så knepent i eldreomsorgen. Jeg vet jo at det til en viss grad er personavhengig. Noen steder er det mer vilje til å prioritere og stå på for at de som bor på sjukehjem skal ha en verdig tilværelse.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg