Bygg! (Og tips om en kunnskapsrik blogger!)

 

Det har vært litt glissent av enkelte varer i butikken i det siste.

Hvete, spelt, rug og gjær er noe av det som det ofte har vært tomt for.

Jeg er absolutt ingen storforbruker av mjøl.

Vanlig brød spiser jeg veldig lite av.

Men…jeg synes jo det er kjekt å ha en pose siktet spelt og litt grovt mjøl i huset.

 

Nå har jeg tenkt litt alternativt…

Bygg har det ikke vært noe problem å få tak i. Heller ikke havregryn.

 

Mor fortalte meg nylig at de hadde brukt en del bygg i brødet under krigen.

Brødet hadde blitt litt “tungt”, men “Man tager hvad man haver”.

 

Nylig lagde jeg pannekaker. Jeg byttet ut mye av spelten med bygg, havregryn og kokte linser.

Ellers brukte jeg helmjølk, smør, flere egg + litt salt.

Pannekakene ble gode, sjøl om de smakte litt annerledes enn vanlige pannekaker!

Jeg tror jo at de ble litt sunnere enn pannekaker med mye siktet hvete i.

(Noen oppskrift har jeg ikke, for jeg “slumpet”.)

 

Kanskje vi må satse mer på “stuttreist” mat heretter?

Jeg er av dem som alltid har ment at vi (så langt det er mulig) skal nyttiggjøre oss de ressursene som finnes her i landet. Klimaet er jo slik at vi ikke kan dyrke alt det de kan produsere i varmere strøk, men det er mye vi kan produsere.

 

Har du lest en blogg som heter “Fruens vilje”?

Hun har mye kunnskap om spiselige vekster i naturen!

I hagen har hun drivhus der hun dyrker mange spennende grønnsaker!

 

Særlig i sommerhalvåret deler hun mange tips om hvordan du kan bruke det du finner i naturen (eller det du dyrker sjøl) til spennende og smakfulle retter:

Gode smaker fra skogen.

 

 

Jeg lager gjerne byggmjølsvafler.

Oppskrifta har jeg funnet på ei side som heter godt.no

 

Vafler med byggmjøl

 

300 g byggmjøl

100 g hvetemjøl (eller siktet spelt)

1 ts salt (strøken)

1 ts bakepulver

60 g sukker

2 ss smør

2 egg

1 l kefir eller kulturmjølk

 

Jeg har laget min egen vri: 

Sukker og bakepulver droppes. I stedet har jeg i ett eller to egg ekstra.

På den måten blir vaflene sunnere.

Dessuten synes jeg vafler uten søtsmak er best.

Da kjenner jeg bedre smaken av de andre ingrediensene!

 

Dagens byggmjølsvafler!

 

Jeg brukte 275 g byggmjøl, 75 g havregryn og 50 g siktet spelt i disse. Jeg tror det hadde gått helt fint med bare byggmjøl og havre. 

Med hjemmelaget jordbærsyltetøy og creme fraiche, ble dette skikkelig påskekos!

 

5 kommentarer
    1. Viktig med påskekos – og dette ser nydelig ut! Lurt å bytte ut hvetemel med noe sunnere – det er iallfall helt sikkert! Takk for gode tips! Klem <3

    2. Dette var smart 😊
      Foreløpig har jeg fått tak i hvetemel, men sist jeg handlet var det tomt for tørrgjær. Jeg var så heldig at jeg fant fersk gjær. Så jeg har til noen runder med bakst.
      Bloggen til Fruens vilje vil jeg anbefale jeg også. Hun kan utrolig mye😊
      Fortsatt god påske 😊

    3. nå ble jeg litt forlegen her ,så mye skryt da ,tusen takk :=) ja en må være litt kreativ,jeg har lest att personer som lever på lavfoodmap har bedre kosthold,det er pga att dei tørr prøve mange muligheter som dei ikke har prøvd før,glutenfritt,det er mange gode melsorter der også,hvorfor ikke ha en pose glutenfritt mel stående,det passer til alt en ellers ville brukt hvetemel til :=) rismel,potetmel,mandelmel ,jyttemel jepp det er bare å prøve og feile nå som en har god tid hjemme :=)havregryn er det sunneste kornet vårt,da er det godt med havregrøt,må ikke ha brødskiva,hjemmelagde knekkebrød av frø og havregryn,mmmm mye mer smak i enn vanlige knekkebrød fra butikken ,og dine vafler ser aldeles nydelige ut :=)

      1. Vel fortjent skryt! Fikk lyst til å prøve å lage knekkebrød av frø og havregryn. Har lagd noen som i tillegg har mandelmjøl, men det er så dyrt. Tror det er like greit med frø og havregryn! 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg