Mobilavhengig………..?

 

Jeg leste nettopp et innlegg skrevet av BforB, der hun nevnte litt om mobilen…..

 Frå seterliv til mobil

Hun syntes det var litt deilig at det ikke var mobildekning på setra! 

Det er flere av mine bloggvenner som har skrevet om stillhet i det siste…..Stillhet er godt….

……og mobiler kan faktisk både settes på lydløs og slåes helt av i blant….

Det kan nesten virke som om ikke alle er klar over det…..

 

I fjor høst var jeg i byen Sedona i Arizona i USA. Byen var omgitt av mange fjell. Det var et fantastisk sted!!

Da jeg kom ned dit, oppdaget jeg imidlertid at mobilen min nesten ikke fungerte…. Det var veldig dårlig dekning.

Først ble jeg litt forskrekket, men så var det jo ikke verre enn at jeg kunne gå inn på nettet via Facebook. Slik kunne jeg ha litt kontakt med “Gamlelandet” …….

………for eksempel gi beskjed om at jeg var vel fremme!


 Fjell i Sedona. 

 

Jeg er ikke av dem som går med mobilen på meg hele tida. Mange har nok opplevd å ringe /sende sms til meg og måttet vente i flere timer på å få svar.

Er jeg på jobb, tar jeg nesten aldri telefonen. Jeg svarer høyden med en kort sms hvis det ikke er grunn til å tro at det gjelder noe veldig viktig.

Når jeg skal være sosial, synes jeg det er så godt å kunne snakke med folk uten at man hele tida blir avbrutt av mobilen. Jeg har nevnt det med mobilfrie soner tidligere.

Det har blitt slik at det i mange tilfeller synes viktigere å være tilgjengelig for alle andre enn dem man rent fysisk er sammen med.

Noen ganger er det viktig å være tilgjengelig. Andre ganger kan de som ringer vente litt.

Vi har aldri noen garanti for at det kan skje ting som gjør at vi burde ha gått med telefonen på oss……

…..men vi kan ikke være i alarmberedskap støtt……

Ingen er helt uunnværlige……


“Kjekt å ha……. men itte kjekt å bli avhengig ta’!” 

 

Jeg husker at det innimellom kom “Skrekkmeldinger” på radioen i “Gamle Dager”  Det var gjerne meldinger til folk som var på ferietur.

Det gjaldt som regel alvorlig sjukdom eller dødsfall i nær familie.

Slik sett er det bra at vi har fått mulighet til å være mer tilgjengelige – også når vi er på reisefot…..

Det gjelder bare å finne en balanse, slik at mobilen ikke blir et evig tidsfordriv …….og noe å “gjemme seg bak” i enhver sosial setting.

 

(Bildene er hentet fra Google.)

 

 

12 kommentarer
    1. Ja, det er så utrolig sant det der altså. Man må kunne slå av lyden, og bestemme selv når man vil være tilgjengelig. Jeg tenker av og til på hvordan i alle dager vi klarte oss så bra i “gamle dager”, når mobiltelefonene ikke fantes? Men som med alt annet, så var jo ikke behovet tilstede, for vi hadde jo ikke kjennskap til det behovet.
      Jeg slår av og til av lyden på min mobil. For jeg har behov for hvile, og for å ikke være så tilgjengelig. Men når jeg har ungene hos meg, og de er på skolen eller noe sånt, så har jeg alltid mobilen på. Det har jeg lært at svarer seg. Men alt til sin tid 🙂

    2. Nei du har så rett 🙂 Jeg har jo hatt en jobb der man skulle være tilgjengelig 24/7,og det henger nok litt i enda. Men jeg har telefonen stort sett på stille.. så det hender at jeg ikke registrerer noe før timer etterpå at noen har ringt. 🙂 Og jeg husker i alle fall de dager da det kunne gå måneder og år før det var kontakt mellom nære slektninger, som for eksempel sjøfolk. 🙂

    3. Jeg er ikke så avhengig av mobil, men internett må jeg innrømme at jeg er hekta på. Spiller noen spill på facebook der det er challenger som skal løses i løpet av tid og selv om det ikke betyr filla, blir man likevel hektet på å klare de. Men når jeg var på cruise nå, var jeg lite på internett for jeg gidder ikke betale i dyre dommer for å være der. Dessuten hadde jeg godt av å pause litt og se at det ikke var noe problem.

    4. Eva : Det finnes jo ingen fasit i forhold til mobilbruk…. Men jeg synes det er stusselig å være i sosiale settinger der mobilene mer eller mindre har hovedrollen hele tida! 🙂

    5. dedicat: Jeg kunne aldri ha hatt en jobb der jeg “måtte” være tilgjengelig på mobilen støtt og stadig. Hadde nok heller ikke likt å leve sammen med en person som aldri hadde helt fri….;)

    6. Mariann Sæther Tokle: Jeg er nok litt “nettavhengig”, men jeg går nesten aldri inn på nettet via mobilen. Jeg sitter heller ikke på nettet når jeg er sammen med andre. Det begrenser seg stort sett til hjemme-pcen. 🙂

    7. Mariann Sæther Tokle: Nei, har jeg besøk, eller er på besøk, så lar jeg som regel mobilen ligge .I alle fall hvis samværet bare varer noen få timer. Da er tida for knapp til lange og mange telefonsamtaler. Men man kan ikke bli helt fanatisk i forhold til det, slik at man blir snurt og sur om noen så vidt bruker telefonen. Det blir bare utrivelig for alle involverte! 🙂

    8. Gu, det var et spennende sted du var på da….Ikke alltid så enkelt det med mobilbruk. Det skjer ofte at jeg gjør meg utilgjengelig, men jeg liker å ha mob. innen rekkevidde , så jeg kan se om noen har villet få fatt i meg. Vi har vennt oss til….

    9. maiken: Ja, det har vi. Jeg innrømmer at jeg ikke liker det hvis jeg oppdager at jeg har glemt igjen mobilen min hjemme. Er jo blitt vant til ha muligheten – men jeg er langt fra en av dem må følge med på den hele tida. Sjekker den innimellom….. og litt ekstra hvis jeg venter en beskjed.:)

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg