Vis respekt når du ferdes over tunet mitt…eller bruk en annen vei!!

 

Jeg har tidligere nevnt at jeg eier en landbrukseiendom.  Gardsveien går midt over tunet.

På den ene siden av veien er bolighusene. På den andre siden er driftsbygningen.

Mange bruker gardsveien min som gang –  og sykkelsti. Blant annet elevene som går på barneskolen rett nedenfor her.

Det er helt greit, så lenge de som ferdes på gardsveien tar normale hensyn.

Dessverre er det ikke alltid slik…….

Jeg har opplevd at skoleungene har stoppet opp, gått inn i hagen, klatret i trærne og forsynt seg med epler. Jeg har opplevd at det har ligget mjølkekartonger merket “Skolemjølk”og annet søppel i grøftekanten.

Dessuten har det skjedd at traktorer og redskap ikke har fått stå i fred her. Gjerdestaur har også blitt ødelagt.

Jeg leverte et brev til skolen for et års tid siden. Det ble sendt med elevene hjem.

Da ble det bedre etterpå….

Det er imidlertid noe som ikke er blitt særlig mye bedre :

Det er enkelte fartsbøller – både på sykkel, motorsykkel og bil, som synes det er stas å bruke gardsveien min som rallybane. Det har hendt at jeg har møtt på bilister i full fart på toppen av jordet her. Veien er såpass smal at det kan være vanskelig for to biler å passere hverandre.

Det verste er når noen kjører i full fres rett over tunet. Her på garden finnes det både to – og firbente. Dessuten er det stadig store kjøretøy som skal til og fra eiendommen. Slik er det på en gard der det er mjølkeproduksjon.

Jeg synes det er ille at vi som bor her kan risikere å bli påkjørt av fartsbøller inne på vårt eget tun. Det gjelder både syklister og bilister!

De som sykler/kjører som villmenn, risikerer også å bli skadet sjøl!!

Når man kommer fra oversiden ser det slik ut rett før man kommer inn på tunet her. Veien til høyre (rett etter treet) fører opp til låvebrua, mens veien til venstre fører inn til en liten leilighet der det bor små barn om sommeren……. Tenk hvis du kommer i full fart på sykkel eller i bil……og så kommer det noen rett ut i veien fra sidene her…..DET kan bli fatalt!!!!

(Det er brattere enn det ser ut til på bildet.)

 

Det går en vei parallelt med tunet. Det tar toppen ett minutt lengre tid å kjøre den veien framfor å kjøre over gardstunet. Den er asfaltert og beregnet på vanlig trafikk.

Gardsveien er ikke ment som en gjennomkjøringsvei for motoriserte kjøretøy!!

 

 I fjor høst brant et nabohus ned til grunnen. Det var sønnen min som oppdaget brannen og fikk varslet brannvesenet.

Jeg var ikke hjemme da brannen brøt ut, men da jeg var på vei hjem, måtte jeg kjøre rundt, fordi gardsveien var sperret av brannmannskaper.

På veien nedover møtte jeg på den ene bilisten etter den andre. Det ble kronglete å komme fram.

Da jeg endelig kom ned på tunet, sto det mange biler parkert der. Det var fullt av folk som sto ved siden av kårboligen for å få mest mulig oversikt over hva som skjedde.

Jeg sa ikke noe. Jeg var nemlig litt oppskaket fordi jeg hadde lurt på om det var her det brant. (Det var kvelden og mørkt.)

Etterpå tenkte jeg at det er en forferdelig uskikk å opptre slik. Det var flere av dem som hadde møtt opp her som jeg knapt nok kjente!

For det første kunne de skuelystne ha skapt problemer for redningsmannskapene. Det var en alvorlig situasjon, og det var fare for eksplosjon. Politiet holdt vakt utenfor her helt til neste morgen.

For det andre er det frekt å ta seg inn på andres eiendom, og parkere på tunet, uten å ha annen grunn enn at man er plagsomt nysgjerrig og sensasjonshungrig!.

Det er ingen forskjell på et gardstun og et vanlig bolighus i så måte!

Det er ikke riktig å ta seg til rette på andres eiendom!

Nå snakker jeg ikke om strandsone eller utmark.

Jeg snakker om å bevege seg tett innpå bolighus – slik at man nærmest kan kikke inn gjennom vinduene!

Derfor : Vis respekt når du benytter gardsveien min. Ta hensyn til oss som bor her!

Kjører du her bare fordi det er lettvint, eller fordi du er nysgjerrig:

BRUK DEN OFFENTLIGE VEIEN!!!

 

 

24 kommentarer
    1. Skjønner hva du mener, for jeg har opplevd det samme. Men svaret vi fikk var at der hadde de alltid kjørt, så det gjorde de igjen. En var til og med så sta at han kjørte lange veier utover en av jordeveiene. Han var overbevist om at den gamle hesteveien ville fungere som bilvei også. Han var ganske slukøret da han kom tilbake og ba faren min om hjelp for å få bilen opp av grøfta og tilbake til sivilisasjonen. Men i dag er veiene stengt for lengst og folk kjører “rundt”! Sett opp et skilt. Det kan jo hende noen kan lese!!!!

    2. Ettersom jeg har hørt, er det egne fartsgrenser på gårdstun. Men jeg vet ikke hvilken fart det er snakk om…20 eller 30, tror jeg. Men selv det er fort når barn er ute og leker. At folk ikke kan bruke hovedveien, vitner vel om latskap og mangel på respekt. Det finnes ufattelig mange sånne mennesker. Nesten ikke til å tro.
      Jeg håper forholdene bedrer seg for deg og dine. Og at folk tar til vettet, og bruker den lille folkeskikken de muligens lærte da de var små.
      Vi har alle behov for, og krav på, privatliv på egen eiendom!
      <3

    3. Hadde jeg av en eller annen grunn måttet kjøre fobi et slikt sted, hadde jeg kjørt veldig pent :)..ser skummelt ut med den sideveien der..
      Aller helst går jeg ikke gjennom andres eiendom…men noen ganger er det eneste vei om en skal til et sted og vil slippe og gå flere km omveg…Hensyn bør man alltid ta..og respektere andres privatliv ..Ser veldig trivelig ut der du bor..med fin utsikt :))

    4. Hadde jeg bodd der hadde jeg blitt gal! Ærlig talt, man tar den veien som er beregnet for seg, ikke “snarveien” gjennom tunet til folk. Det er frekt. Og det er ille så nysgjerrige folk skal være.
      For 3 år siden (trur jeg), så brant nabohuset her ned til grunne, på 17. mai, av alle dager. Hele nabolaget og nabo-nabolaget strømmet til for å se. Jeg også gikk ut i hagen hvor jeg bor for å se. Det var jo et maks trist syn.
      Det som irriterte meg var alle disse som sto ute i gaten og sperret for brannvesenet! Seriøst, de flyttet seg ikke når Brannvesenet kom- det er snakk om voksne folk! Hvor dum er det lov å være? Ærlig talt, liksom. Hadde det vært mitt hus (jeg bare leier en leilighet/hybel i huset) så hadde jeg bedt folk komme seg ut av min hage, fortere enn svinto. Ikke fordi jeg er så kjip, eller noe, men når man er så dum at man står å sperrer for Brannvesenet, for så så ta seg til rette på andre sin eiendom, da er det på tide at dem får beskjed om å komme seg vekk 😉
      Du burde egentlig sette opp en veibom, hvor de må betale 20 kr for å få passere (jeg regner med en del av veien er din private vei?), så skal du se de hadde tatt i bruk den andre veien fort 😉 ha ha

    5. frodith: En bom kan man ikke sette opp uten videre, for det er noe som heter “sedvanerett”. Det har alltid vært ferdsel over tunet her, og skoleungene har lov til å bruke gardsveien. Den offentlige veien er svingete og farlig, så der ville ikke jeg ha sendt ungene mine. Vanlig ferdsel av gående og syklende er greit, så lenge de viser normal folkeskikk. Syklister må også sakke farten over tunet.Gjennomgangstrafikk av motorkjøretøy vil jeg ikke ha!

    6. natheless: Ja, det er på tide å få opp et skilt eller to med : “Gjennomkjøring forbudt!” Skal gjøre alvor av det! 🙂 Det ber noe som heter “sedvanerett”. Derfor kan man ikke plutselig si at NÅ er det forbudt. Men når det går en offentlig vei parallelt med veien her, og det i tillegg ikke tar mye lenger tid å kjøre rundt, så synes jeg det er unødvendig å kjøre bil over tunet her.

    7. Eva: Det er fort gjort at man ikke tenker seg om. Jeg har nok også gjort overtramp i så måte i ulike sammenhenger. Når man har kjent det på kroppen sjøl, så blir man mer oppmerksom på det! Vi er rare slik. Vi tåler ofte så lett den urett som ikke rammer oss sjøl. 🙂

    8. annebe: Ja, det er flott utsikt!. Det medfører også at gardsveien er bratt og at syklister kan få en sabla fart når de slipper på for fullt. I går syklet det tre unggutter over tunet her. Det gikk så fort at det bare sa : “SVISJ!” Det er greit at folk går over tunet her, hvis de holder seg på veien og viser normal folkeskikk. 🙂

    9. Elin Slåen: Blir nok ingen bompenger, men et skilt kommer det nok snart. Det med at folk møter opp og glor når det har skjedd en ulykke eller lignende – er jo et kjent fenomen. Like fullt er det veldig lite tiltalende!!! Er man ikke der som hjelpemannskap, kan man holde seg laaaaangt unna!!! 😛

    10. Ja det er ikke vanskelig å skjønne at dette må til de grader irritere deg av så mange grunner. Jeg kjenner jo lite til regler for sånne veier.. men vet jo at mange bønder og andre bofaste i bygda her plages,, særlig i bær tida. Når det kommer byfolk for å høste av naturen,, og gir blaffen i privat eiendom både når de parkerer og når de legger avgårde ut i marka. Men skilting høres jo veldig logisk ut 🙂

    11. dedicat: Ja, det er på tide å få opp noen skilt. Når man har tillatt noe å få bli en “vane” gjennom mange år, er det vanskelig å få stoppet det. Enkelte vil sikkert reagere og bli “snurte”, men det er ikke mitt problem. 🙂 I utmarka synes jeg folk må få ferdes fritt , så lenge de tar hensyn og unnlater å slenge igjen søppel. Inne på et gardstun må man derimot ta helt andre hensyn. 😉

    12. Uff, dette hørtes fryktelig kjedelig ut. Men jeg håper det er mange rundt der du bor som leser bloggen din. Det kan kanskje være litt greit. Ønsker lykke til med bedring av situasjonen.

    13. Så respektløst da! Skilt hadde absolutt vært på sin plass å få opp, du som er så oppfinnsom finner på noe lurt.Går det ikke an å sette opp en ferist i samme slengen og sende noen sauer som kunne ligge der i mellom. Du må gjøre noe…, for det må være forferdelig irriterende å ha det slik…

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg