Påske – egg på deling?? Å nei, du – itte prøv deg!!

 

Da je gikk i småskola, var det tradisjon at lærer’n læste påskeevangeliet rætt før påskeferien bynte. Je likte det itte no’ særlig……. Je har støtt vøri tilhenger tå “Happy Ending” – og je ønske så inderlig at påskevangeliet sku slutte me’ at Jesus gikk fri og hadde fått læva lykk’li alle sine daer.

Men det gikk like gæli…. hørt eneste år……

Je var sint på’n Judas som var villig tæl å svikte Jesus så stygt, bære for å få trædve kroner!!! Det var jo itte stort mer hell det je brukte å få i bursdagspresang når vi hadde bedt mange fræmen!

 


Tenkj – bære for trædve kroner…..

Jeg var sint på’n Pontius Pilatus og. Han kunne kanskje ha greid å redde Jesus han – om’n bære hadde vøri LITT tøffere!!


N’Pontius  kunne ha stått på litt hardere….

….. syns nå je…..

Syster mi og je hadde bursda’ på samma dagen – i slutten tå mars. Hvis påsken var tidlig, hadde vi bursda’ rætt føre – hell helt i bynelsen tå påskeferien. Det var sjelden no’ særlig godterier heme åt øss. A’ mor og’n far hadde anna å bruke penger på enn å kjøpe “Sukkerklin” som a’ mor brukte å si. Det var itte støtt je var like begeistre’ for prioriteringen’ åt a’ mor og’n far……

En gong, da bursdaga våres var i påsken, fekk syster mi og je hørt sitt påskeegg tå no’n fræmen som kom på besøk rundt påsketider. Det var rene Forundringspakka – me’ marsipanhøner, sjokoladebætar og et DIGERT marsipanegg me’ sjokoladetrekk utapå. Det egget var MYE større enn et al’minn’li høn’egg!

Je ville at det som var i påskeegget skulle vara hele påsken, så je tok bære en bæta hør dag. Det store marsipanegget delte je opp i tynne skiver. Det var et lite høgdepunkt hør gong je hente’ dagens rasjon me’ påskegodt i frå hjørneskapet i stua……. Syster mi derimot, gikk litt hardere tel verks…… Inna Palmehælja var over, hadd’a pælme ti seg alt som var i det egget ho hadde fått. Ho kikke sultent bort på meg, der je satt og nøt ei tynn flis tå marsipanegget mitt. Så kom det uunngåelige spørsmålet :

Kan itte je få smaka litt tå deg a’ Kari?

HÆÆÆÆÆÆ!!!?

Der hadd’a stappe ti seg alt påskegodtet sitt omtrent i en smæll – og så ville a’ at je skulle dele me’ a’! Åsså ho, som attpåtel var flere år eldre enn meg!!

– NEI!!, sa je, mens je klæmte lokket godt fast på påskeegget………. før je bar det bort i skapet att.

Da sa syster mi at je var gjerrig……

Je lik bære ordet nøysom………


Dætta er mitt!!!

I påsken var det tradisjon at bror min og far min måkå snø’n tå verandan. Når to armsterke karer gikk på me’ hør sin spae, fekk den røtne vårsnø’n fart på seg! Når værandagølve’ var snøtomt, var det akkurat som om vi hadde kømmi et laaaangt skritt nærmere sammar’n……

Karidansen har vørti plassert i gyngestol’n på verandaen…..

 

Om påskesola var varm, og tinte bort det siste islaget, hente’ vi fra klappstoler og verandabenk og inviterte a’ farmor og’n farfar på kaffe og surmjølksvafler.

 Det hendte og at vi sætte øss i bilen og reste tel Budor hell Skramstadsætra førr å gå på ski. Høydepunktet på de tura var når vi endeli’ fann øss en fin plass der vi kunne eta brødskiver me’ bronost og drekke varm kakao i frå termos….. Kanskje vanke det en appelsin og……

 


Bror’ min er fotograf når familjen er på påsketur.

Karidansen ligg i hemlaga “pulk”………

  

Hør eneste dag såg je ætter et spesielt vårtegn…. Rætt bak huset våres var det et område der snø’n pleide å tine ganske tidlig om vår’n. Helt innved husveggen kom det opp noen små villblomster. Døm var itte så godt synlige, for døm var kvite og grålilla og hadde små blomsterhuer. Stælka var temm’li stutte, så det var vanskelig å finna vase åt døm. A’ mor brukte å ta døm i et eggeglass hvis je plukke no’n åt a’.

Hvis je stakk nasan godt neri blomsten, kunne je kjenne ei mild luft som minte litt om honning…. Når je såg at dæssa blomstra hadde støkki fram, kjente je på ei slags go’ forventning inni meg.

 

Da visste je at det snart var sammarn…..

 


Ingen villblomster her hos meg ennå,

men tulipanbla’a har støkki fram i solveggen….

 

 

 

(Fotografier fra Google/Private bilder)



 

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg