Det er mye læring i å teste ut noe man aldri har gjort før.
Når man skal bake, bør man følge oppskrifta.
Akkurat det er jeg ikke alltid like flink til,
men i dag gjorde jeg det!
I stedet for hvete skulle det være havrefiber,
fiberhusk og xanthan-gum.
De to siste ingrediensene hadde jeg aldri hørt om,
før jeg la om kostholdet for noen måneder siden.
En kombinasjon av xanthan-gum og fiberhusk (psylliumfrø)
skal bidra til elastisitet og binding i en glutenfri deig.
I tillegg til det jeg har nevnt over,
skulle det være fløte, vann, egg, salt, bakepulver og bittelitt søtning.
(Jeg brukte sukrin+)
Det gikk greit å lage deigen,
men da det kom til kjevlinga, slet jeg skikkelig.
Emnene skulle nemlig legges mellom to bakepapir-ark.
I det jeg prøvde å løfte av det øverste arket,
delte lefsa seg i to “horisontalt”…
Slik så bakepapiret ut etter at jeg hadde skrapt løs den dyrebare deigen min…
I oppskrifta sto det ikke noe om
at man måtte bruke havrefiber til utbakinga.
Den som hadde laget oppskrifta,
tenkte vel at folk skjønte såpass av seg sjøl…
Men…
…da hadde ikke vedkommende regnet med
sånne som meg…
…og mine likesinnede!
(Jeg antar at det finnes flere av oss?)
Alt gikk mye bedre da jeg drysset havrefiber
på deigemnene før og underveis i kjevleprosessen.
Her har jeg lempet ei lefse opp i stekepanna.
Bakepapiret skulle være med i begynnelsen,
før jeg lirket løs lefsa (med stekespaden) og fikk snudd på den.
Nesten ferdigstekt lefse…
Det er snart tid for å smake…
Jeg valgte å spise lefsa ved siden av kyllingtaco-bowlen min.
Lefsene var lette i konsistensen og smakte godt.
Jeg fikk heller ikke den overmette, tunge følelsen
jeg har hatt lett for å få av tacolefser,
sjøl om jeg spiste to stykker.
Så får det ikke hjelpe…
…at nesten hele kjøkkenbenken (og gulvet)
så rimelig nedstøvet ut da jeg omsider var ferdig.
(Havrefiberen er veldig “støvete” og lett i konsistensen.)
Jeg tror definitivt jeg kommer til å bake disse igjen!
Havrefiber, xanthan-gum og psyllium-skall
har jeg kjøpt på “tights.no”,
men de har det også i helsekostforretninger.
Havrefiberen jeg kjøpte, kostet 49 kr for 500 gram.
Jeg brukte 60 gram i denne porsjonen
som var beregnet til seks lefser.
(Jeg bakte bare fire, for jeg klarte ikke å kjevle dem så tynne.)
Xanthan – gum kostet rundt 100 kr for ei pakke med 200 g,
men i denne oppskrifta skulle det bare være ei kvart teskje,
så her snakker vi bakepulver-nivå!
Lyst til å prøve disse lefsene?
I så fall finner du dem på “Fett og Forstand”.
(Du må scrolle deg gjennom en del reklame før du kommer til oppskrifta,
men den er der! )
Lefse-innlegget er ikke sponset!