Hjemmelaget, “sunn” lasagne!

 

Det er ikke ofte jeg legger ut innlegg om matlaging…..

…..men det har da skjedd i ny og ne.

 

Jeg liker egentlig veldig godt å lage mat “fra bunnen av”.

Gjerne også å eksperimentere litt –  og lage min egen vri.

(Det liker jeg å gjøre med det ALLER meste!)

 

Jeg hadde ei pakke med glutenfrie lasagneplater i skapet.

(De har ei hylle med slike produkter i de fleste Rema – butikkene.)

 

På den pakka sto det ei oppskrift som jeg syntes så litt spennende ut…..

 

Jeg brukte oppskrifta som “basis”, og så laget jeg altså…..

…..min egen vri.

 

Blant annet tilsatte jeg flere grønnsaker enn det som var foreslått.

 

Her er oppskrifta JEG lagde :

 

Glutenfri lasagne

 

Kjøtt –  og grønnsaksaus :

 

400 gram kjøttdeig.

2 små hvitløk (Sånne som er uten fedd)

2 sjalottløk

1-2 “stenger” av stangselleri

2 middels store gulrøtter

1 kartong økologiske kikerter (ca 2 dl)

(De har det både på Rema og Kiwi)

1 squash

2 bokser hermetiske, hakkede tomater

1 liten boks tomatpure. (Jeg brukte ikke det – for jeg glemte å kjøpe!)

2 ts økologisk rårørsukker

(Jeg kjøper det i 2 kg poser fra en økologisk butikk (Grobunn) i nærheten her. Da er det ikke så dyrt – ca 70 kr for to kg)

1 ts kanel

en bit revet ingefær

økologisk maldonsalt (fra samme butikk – ca 15 kr for 500 g.)

kvernet pepper

 

 

Hvit saus :

 

2 ss smør

3 ss glutenfri, lys mjølblanding

1 dl fløte

3 dl vann (eller bytt ut vann og fløte med fire dl helmjølk)

økologisk maldonsalt

kvernet pepper

revet muskat

 

100 – 200 gram revet Norwegia eller Jarlsberg

 

Sauser på gang…….

 

1. Hakk gulrøttene, stangsellerien, løken og hvitløken fint opp. Stek dem møre på middels sterk varme i olivenolje eller smør.

2. Tilsett squash i biter, og la det surre litt til. Ha så denne blandinga over i en bolle.

3. Brun kjøttdeigen. Tilsett de stekte grønnsakene,  hakkede tomater. tomatpure, og kikerter.

4. Tilsett krydder og la blandinga småkoke på svak varme til den er blitt litt mindre “flytende”.

 

5. Smelt smør i en tykkbunnet kjele. Tilsett den glutenfrie mjølblandinga.

6. Spe med kokvarm fløte/vann – blanding til det blir en tjukk saus.

7. Tilsett krydder.

8. Legg lasagne – plater, kjøttblanding og hvit saus lagvis i ei smurt, ildfast form.

9. Stek ved ca 180 grader i ca 30 min.

10. Riv osten og strø på toppen.

 

Stekes i ytterligere 10 min –  til osten er smeltet og litt gylden.

Serveres med en enkel salat.

 

Jeg har maaaaange forskjellige urter og kryddere.

 

Jeg har samlet det meste av det i en stor eske.

 

Denne gangen var det bare muskaten og kanelen som ble hentet fram…….

…….. men oppi  denne esken er det mye gode dufter og smaker, altså!!

 

 

En så stor porsjon er nok til seks middager for meg. 

 

Lettvint middag når jeg har kveldsvakt……………..

…………. eller om jeg vil ha lettvint middag når jeg kommer hjem fra dagvakt i helgene.

 

Jeg pakker bitene i aluminiumsfolie, og putter dem i fryseren så fort de er avkjølt.

 

På denne tida er det veldig greit med avkjølinga, for jeg har ikke på noe varme i gangen!

Lasagne – porsjoner på “kjøla!

 

 

Jeg brukte bare ruccola – salat, med presset sitron og plommetomater som tilbehør, for jeg er veldig glad i det.

 

Om man vil ha en ren vegetar – lasagne, kan man bytte ut kjøttdeigen med en blanding av hakkede mandler og linser.

Vil man også unngå raske karbohydrater i form av ris – og maismjøl, kan man bruke squash, (skivet på langs med en ostehøvel) som en erstatning for lasagneplater.

(Jeg har prøvd det – og det funker fint!)

 

Jeg unngår å spise store mengder gluten og kasein (mjølkeprotein) for det tåler jeg dårlig. Derfor spiser jeg sjelden mat som inneholder hvete, og bruker helst de fete meieriproduktene. De inneholder forholdsvis mindre mengde mjølkeprotein. Av samme grunn bruker jeg en blanding av fløte og vann istedet for helmjølk. Det funker helt greit i en slik oppskrift som dette.

 

Etter at jeg begrenset inntaket av gluten og magre meieriprodukter, ble formen bedre. Jeg gikk gradvis ned noen kg i vekt, og er mye sjeldnere forkjølet.

 

(Vektnedgangen skyldes sjølsagt OGSÅ at jeg har blitt veldig mye strengere i forhold til å kjøpe inn/spise søtsaker og snacks.)

 

 

Dessert, sa du…….?

 

 

HER, vettu!!

 

Sunt “godteri”. Skoldede mandler, ristet i stekeovnen (på bakepapir) ved ca 100 grader i rundt en time.

Ha på litt sterkere varme en kort stund mot slutten……..

……..for å få den gyldne fargen………..

……..og ekstra god smak!

 

Dette er kjempegodt!! Man bør jo ikke spise VELDIG mye da, for det er temmelig fett – men en god neve om dagen er “lov” (Hvis du er ei dame med normalt, store hender! 😉 )

 

 

 

9 kommentarer
    1. Det så da veldig godt ut! jeg har kun lagd den lasagnen fra Toro..Men tilsetter litt grønnsaker ekstra…Har også prøvd den med squash..men jeg er ikke veldig glad i det..så ble ikke noe “høydare” her..

    2. Toini: Toro sin er ok den. Jeg brukte en del halvfabrikata da jeg hadde mange munnet å mette og det var travle tider. I dag har jeg god tid – i alle fall når jeg har fridager. Da lager jeg gjerne opp litt ekstra så jeg har lettvint middag på de travle dagene. 🙂

    3. Lasagne er kjempegodt, men jeg har aldri prøvd å lage det fra bunnen av …men har lyst å gjøre det …den du lagde her både så og hørtes god ut :)) Jeg har ikke prøvd så mye glutenfritt ..men så fint du syns det merkes på ulike ting..i positiv retning :)) Fin helg videre til deg <3

    4. mmmm dette såg deilig ut,og veldig greit å ha litt i fryseren ja.Tror vi alle kan ha litt helsefordeler av å tenke litt mer på hva vi putter i munnen 🙂

    5. Såååååå deilig, jeg bruker ofte mye mer grønnsaker også. I stede for lasagneplater kan manbruke aubergin 🙂 Da blir det bare grønnsaker 🙂

    6. Morsom oppskrift da! Gøy å trikse litt selv med krydder og tilsetninger. Jammen er du flink. Godt med noe klart i frysa! Ønsker deg en vakker ny uke!

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg